BIJZONDERE ROMAN ‘NALINS KEUZE’ IS NU TE KOOP

Vanaf vandaag is de debuutroman 'Nalins keuze‘ van auteur Odette van Kempen via alle Nederlandse en Belgische boekhandels verkrijgbaar.

Nalins keuze, een roman waarin fictie en feiten worden gecombineerd, vertelt het verhaal van een jong meisje dat opgroeit in een voor haar onveilige omgeving. Leef mee met de bijzondere reis die zij als volwassene maakt, waarin zij, met behulp van haar ongeboren baby, op een wel heel ongewone manier terugblikt op haar getroebleerd verleden en zo tot nieuwe inzichten komt. Een verhaal met verrassende wendingen dat boeit vanaf het begin tot het einde.

Odette van Kempen (1968) is filosoof, levenskunstenaar en schrijver van verhalen en poëzie. Zij publiceerde in het literaire tijdschrift Lava, Meander Magazine, in de bundel Het mos tussen de letters (uitgeverij aquaZZ) en de verzamelbundel Nocturne (uitgeverij Vleermuis). Een aantal van haar gedichten zijn eerder geselecteerd voor de elfde Biënnale Hedendaagse kunst in Vlaanderen. Regelmatig viel zij in de prijzen bij Poetry Slams, onder andere in het Laktheater in Leiden.

Titel: Nalins keuze| Auteur: Odette van Kempen

Prijs: € 21,04 | ɪsʙɴ: 9789402180015

Read more

Perfecte imperfectie

Je boek ligt al bijna bij de drukker, en dan ontdek je een fout. Een dubbel woord. Iets waar jij, en de proeflezers, de vorige driehonderd keer gewoon overheen hebben gelezen. Op dat moment breekt er paniek uit, want jouw boek is jouw kind. En die moet natuurlijk perfect zijn.

Na overleg met de uitgever zeg deze: ‘Weet je zeker dat je het de moeite vindt om dit foutje te laten wijzigen? Realiseer je dat vrijwel geen enkel boek foutloos is – als je nog een keer door je manuscript loopt, kom je ongetwijfeld weer een foutje tegen. Op een gegeven moment kan je het beter loslaten.’

‘Loslaten’ Het woord der woorden is genoemd. Kan dat wel? Iets de wereld insturen dat niet volledig foutloos is?

Dan merk je dat je moeite hebt om het te accepteren als je iets fout hebt gedaan. Rationeel weet je dat iedereen fouten kan maken, maar toch voel je je schuldig als het jou gebeurt.

Kun je jezelf ‘vergeven’ is de vraag. Jezelf gunnen dat je niet alles in een keer goed kan en hoeft te doen. En hoe doe je dat als perfectionist?

De magie zit in het besef dat iedereen fouten maakt, en mag maken, dus ook jijzelf. Maak voor jezelf geen uitzondering.

Met een negatief geloof hou je jezelf kleiner dan je bent. En is het echt de bedoeling dat je de rest van je leven je eigen boeman blijft spelen, omdat je niet van een ingesleten ideaalbeeld af kunt stappen?

Dacht het niet.

Het zijn de kleine imperfecties die ons leven mooi en interessant maken. Loslaten is het verlossende woord. Gaan voor een perfecte imperfectie.

“Wabi Sabi” De schoonheid van imperfecte, vergankelijke en onvolledige dingen.

Gun het jezelf!

Read more

Lezen is goed voor de gezondheid

We zitten weer volop in de herfst. Een heerlijk seizoen om onder het genot van een goed boek op de warme bank te kruipen en te gaan lezen. En wist je dat dit ook nog eens heel goed is voor je gezondheid?

Waarom?

Het is bewezen dat zes minuten lezen per dag ons mentale en emotionele stress niveau doet dalen met 68% (Studie Universiteit van Sussex).

Dertig minuten lezen per dag kan je leven verlengen met twee jaar. (Studie Yale School of Public Health, 2016)

Lezen versterkt de kritische denkvaardigheden van elk individu. "Lezen kan de geest actief genoeg houden om een afname in denken en verwerken te voorkomen – de cognitie - die wordt geassocieerd met een verscheidenheid aan ziekten, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer," zegt Avni Bavishi in de Yale-studie.

Lezen, zegt hij, bouwt extra verwerkingskracht op die het verlies van hersencellen compenseert als gevolg van veroudering of ziekte.

Daarbij is lezen natuurlijk vooral ook heel fijn. Tijd voor jezelf, om in elke gewenste wereld te stappen.

Het lezen van een roman heeft toegevoegde voordelen, zoals het vergroten van empathie, het opbouwen van de woordenschat, het stimuleren van creativiteit, het vergroten van het geluk en het scherp houden van de geest.

Motivatie genoeg om dat boek, dat nog steeds ongelezen op de plank staat te wachten op een volgende vakantie, nu eens op te pakken en vandaag nog te gaan lezen!

Read more